Pelješac, poluotok u južnoj Dalmaciji, pruža se paralelno sa jadranskom obalom i prostire se između Neretvanskog na sjeveru i Malostonskog zaliva na istoku (između kojih se nalazi tzv. Malo more), te Mljetskog na jugu i Pelješkog kanala na zapadu.

U srednjem vijeku nazivao se Stonski rat (lat. Puncta Stagni, tal. Ponta di Stagno). Sadašnji naziv Pelješac pojavljuje se tek u novije vreme, a podudara se s nazivom Pelisac, imenom brijega iznad Orebića. Nekoliko posljednjih stoljeća bio je u uporabi i talijanski naziv Sabioncello.

Pelješac je najveci jadranski poluotok poslije Istre.
Od Stonske prevlake do rta  Lovišta dug je 65 km i obuhvata 348 četvornih km površine. Od kopna je odvojen 1450 m uskom Stonskom prevlakom, koja razdvaja Malostonski i Stonski kanal, zapravo zaljeve koji su kanalima nazvani zato što su duboko usječeni u kopno. (Prevlaka je pretežno pjeskovita i nastala je taloženjem nanosa ili zemljanim nasipanjem močvarnih predjela, što znači da je Pelješac svojedobno bio otok). Na poluotoku se smenjuju plodne udoline i kamenita brda, a najviši vrh je sv. Ilija, nadmorske visine 961 m.
 

Uokolo Pelješca je cijeli niz otoka i otočića. Najviše ih je uokolo zaljeva u kojem su lučice Drače i Brijesta.
Smješten je unutar sredozemnog klimatskog pojasa. Sjeveroistočni su dijelovi poluotoka pod uticajem bure hladni i suhi, a jugozapadni zbog juga topliji i vlažniji. Prosječna temperatura je 7°C u siječnju i 26°C u srpnju.

Administrativno pripada Dubrovačko-neretvanskoj županiji, sa sjedištima općina u Orebiću, Stonu, Trpnju i Janjini.
Naseljava ga oko 9000 stanovnika, koji se uglavnom bave vinogradarstvom, maslinarstvom, ribarstvom i turizmom.
Cestom je povezan s kopnom i glavnom magistralom duž obale iz Stona. Veze trajektom ima sa Pločama (iz Trpnja), sa Korčulom (iz Orebića) i sa Mljetom (iz Trstenika).

Svako turističko mjesto poluotoka raspolaže sa privatnim smještajem uglavnom visoke kvalitete, te smještajem u kampovima. Cijene apartmanskog smještaja se kreću od 10 € do 15 € po osobi/noćenju, ovisno o sezoni, vrsti smještaja i položaju.